Quercetine

Groenten, fruit, granen en andere plantaardige voeding zitten boordevol voedingsstoffen die goed zijn voor onze gezondheid. Een verzamelnaam voor deze stoffen is ‘fytonutriënten’. ‘Fyto’ is afgeleid van het Griekse woord ‘phytos’, wat ‘plant’ betekent en ‘nutriënt’ betekent ‘voedingsstof’. Er zijn in totaal wel 5.000 verschillende soorten fytonutriënten. De belangrijkste en meest bekende zijn carotenoïden en bioflavonoïden. Quercetine is een bioflavonoïde en biedt vele voordelen voor de mens.

Quercetine komt voor in appel, ui, knoflook, rode kool, broccoli, citrusvruchten, druiven en frambozen.

Quercetine als antioxidant

Quercetine is een antioxidant, een zogenoemde flavonoïde. Je vindt het terug in tal van voedingsmiddelen, zoals in appel, ui (rood en wit), prei, knoflook, rode kool, rode wijn, thee, broccoli, citrusvruchten en alle rode en paarse vruchten. Denk aan frambozen, druiven, vlierbessen, veenbessen (cranberries) en blauwe bosbessen.

Natuurlijke kleurstof

Quercetine is verantwoordelijk voor de kleur van fruit en groenten en komt wijdverbreid voor in het plantenrijk. Dus ook in onze voeding. Veel geneeskrachtige planten, zoals sint janskruid, Ginkgo biloba, groene thee en de vlier danken hun werkzaamheid aan de hoge concentratie quercetine.

Vooral senioren hebben een verhoogde behoefte aan quercetine.

De gemiddelde inname in Nederland wordt geschat op 16 mg per dag. In bepaalde gevallen kan wel 500 tot 1500 mg per dag nodig zijn. De hoogste concentraties komen voor in de kleurrijke schil. Het schillen van groente en fruit doet het gehalte aan quercetine drastisch dalen. Ook tijdens het koken gaat de belangrijke stof deels verloren.

Verhoogde behoefte quercetine bij

  • senioren;
  • sporters – bij sporters gaat het de gevolgen na een stressvolle inspanning tegen;
  • te weinig eten van groenten en fruit;
  • regelmatig eten van industrieel verwerkte groenten en fruit.

Samen met vitamine C

Quercetine komt in de natuur vaak samen voor met vitamine C. Deze twee stoffen versterken en beschermen elkaars werking en verbeteren elkaars opname.

 

Bent u een professional en wilt u meer achtergrondinformatie? 
Registreer u/Log in als professional om toegang te krijgen tot artikelen over de rol van quercetine:

Natuurlijk senolyticum
Hartfunctie bij jichtpatiënten
Risicofactor voor complicaties bij diabetes
Bijwerking van geneesmiddelen tegen trombose verminderen

Registreer of log in als professional om de (wetenschappelijke) artikelen te lezen.

Volg ons op social media en blijf op de
hoogte van de laatste ontwikkelingen