Doorbraak in onderzoek van chronisch zieken – Patiënten doen zelf onderzoek naar de beste behandeling van hun ziekte

Samenwerkingsproject van € 2,6 miljoen mogelijk gemaakt door Samenwerkende GezondheidsFondsen en Topsector Life Sciences & Health

Mensen met een chronische ziekte zoeken zelf naar oplossingen om zo fit en betrokken mogelijk te leven. Zij zijn ondernemend, zoeken naar nieuwe mogelijkheden en doen experimenten om hun gezondheid te verbeteren. De waarde van deze zelfzorg wordt op dit moment onvoldoende herkend en benut, omdat daarvoor beschikbare onderzoeksmethodiek nauwelijks wordt ingezet. Daar komt nu verandering in door middel van het project MijnEigenOnderzoek / MyOwnResearch.

Samenwerkende GezondheidsFondsen en de Topsector Life Sciences en Health

Verschillende fondsen dragen steentje bij middels Topsectorenregeling

MijnEigenOnderzoek / MyOwnResearch is gehonoreerd binnen het ‘PPS’ Programma BeterGezond, een Publiek Privaat Samenwerking programma gericht op innovatieve projecten voor mensen met een chronische aandoening en mogelijk gemaakt door de Samenwerkende GezondheidsFondsen (SGF) en de Topsector Life Sciences & Health (LSH).

Het samenwerkingsproject is gefinancierd met PPS-toeslag welke door Topsector LSH beschikbaar is gesteld aan de Samenwerkende GezondheidsFondsen. Naast bijdragen van het bedrijfsleven, dragen acht verschillende gezondheidsfondsen extra bij. Het totaalbudget van het project bedraagt hiermee 2,6 miljoen euro.

Data van vindingrijke patiënten

Het doel van het project is om de inzet en vindingrijkheid van patiënten, waarmee zij zelf iets ondernemen om hun eigen gezondheid te verbeteren, te ondersteunen met een passende methodische aanpak. Hiermee krijgen individuele patiënten sneller uitsluitsel of een gekozen aanpak voor hem of haar werkt. Tegelijk levert dit ook medisch-wetenschappelijke resultaten op. De veronderstelling is dat op deze manier aanzienlijk sneller relevante wetenschappelijke kennis wordt ontwikkeld dan met de gebruikelijke onderzoeksmethoden, en dat werkzame therapieën en producten sneller getoetst worden en hun weg vinden in de praktijk.

“Het fraaie MyOwnResearch initiatief ontsluit de vele talenten van mensen met chronische aandoeningen, die daarmee zichzelf en hun ‘lotgenoten’ helpen het leven weer boven de ziekte uit te tillen, naar believen en vermogen,” Prof. Dr. Nico van Meeteren, directeur van het bureau van de Topsector LSH.

Eerste stappen bij vermoeidheid- en buikklachten

De aanpak van MijnEigenOnderzoek wordt toegepast op de veelvoorkomende combinatie van vermoeidheid- en buikklachten bij mensen met een chronisch ziekte, waarbij een behandeling met probiotica en andere supplementen mogelijk uitkomst biedt. Er is namelijk steeds meer bekend over het belang van een goede darmgezondheid voor de algehele conditie van het lichaam en het functioneren van het brein. De behandeling verschilt per patiënt en wordt afgestemd op de status van de darmgezondheid. Ook het meten van de effecten verschilt per patiënt omdat patiënten zelf kunnen aangeven wat ze met de behandeling willen bereiken (bijvoorbeeld minder moe, minder pijn, beter slapen). MijnEigenOnderzoek maakt een persoonlijke benadering mogelijk die snel leidt tot verbetering van kwaliteit van leven.

Samenstelling van het consortium

Het publiek-private samenwerkingsverband staat onder leiding van Amsterdam Universitair Medische Centra (Amsterdam UMC) als kennisinstelling en Stichting Mijn Data Onze Gezondheid (MD|OG) als patiëntenorganisatie.

De overige consortiumpartners zijn: Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam, Universiteit van Maastricht, Winclove Probiotics BV, Springfield Nutraceuticals, Microbiome Centre, Biovis Diagnostik, Nutricia Research en Holland Health Data Coöperatie.

Het project start per 1 september 2018 en heeft een looptijd van drie jaar.


Springfield Nutraceuticals neemt aan dit project deel om te onderzoeken wat de specifieke kenmerken zijn van deelnemers aan het project, die baat hebben bij het gebruik van een voedingssupplement voor darmgezondheid dat specifiek gericht is op verbetering van de barrièrefunctie van de darmwand.

Contact en meer informatie:

Dr. Anje te Velde, Amsterdam UMC: 06 – 37 35 65 81 / a.a.tevelde@amc.uva.nl
Dr. Gaston Remmers, MD|OG: 06 – 41 37 41 02 / g.remmers@mdog.nl

Bekijk de video “LEREN VISSEN” voor een levendige indruk van drive achter dit project:

Voor meer informatie over de Topsector Life Sciences & Health:
Naomi Vorstermans: 030 – 34 95 442 / vorstermans@health-holland.com

Voor meer informatie over de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) en het programma Beter Gezond:
Amy Davies: 06 – 44 35 56 03 / davies@gezondheidsfondsen.nl

Voor meer informatie van Springfield Nutraceuticals BV:
Peter van Hogerhuis: 0186 – 62 61 73 / pvh@springfieldnutra.com

Gerelateerde nieuwsartikelen

Noorse overheid staat duurzame vangst zoöplankton (Calanus finmarchicus) toe
Hart & Bloedvaten, Hoofd, Omega 3- & 6-vetzuren, Spijsvertering

Sinds kort heeft de Noorse overheid de deuren geopend voor duurzame, commerciële oogst van Calanus finmarchicus, de onuitputtelijke bron van energie in de Noordelijke Atlantische Oceaan.
De enige producent van calanusolie – Calanus AS – mag nu grotere hoeveelheden van deze planktonsoort oogsten om in de grotere vraag te voorzien. Dit kreeftachtige schaaldiertje werd tot voor kort vooral voor wetenschappelijke doeleinden gevangen. Nu kunnen dus meer omega 3-supplementen, zoals NourSea Calanus® olie, hun weg naar een breder publiek vinden. De effecten voor het milieu blijven uiteraard op de eerste plaats staan.

Verder lezen
Calanus finmarchicus een duurzame bron van omega 3-vetzuren
Hart & Bloedvaten, Omega 3- & 6-vetzuren, Spijsvertering

Calanusolie is een nieuwe en bijzondere vorm van omega 3-vetzuren en is voor het eerst beschikbaar als voedingssupplement. Calanusolie wordt verkregen uit Calanus finmarchicus (zoöplankton) uit de schone, noordelijke wateren. Deze olie is bijzonder vanwege de omega 3-vetzuren in de vorm van wax esters (was esters) en vanwege de rode kleur. Calanusolie wordt al langer gebruikt als voedingsbron bij de kweek van Atlantische zalm. Deze bijzondere olie is nu als eerste in Nederland beschikbaar als actief bestanddeel in een voedingssupplement.

Verder lezen
Registreer of log in als professional om de (wetenschappelijke) artikelen te lezen.

Volg ons op social media en blijf op de
hoogte van de laatste ontwikkelingen