Fosfatidylserine
Fosfatidylserine is een fosfolipide van plantaardige oorsprong. Fosfolipiden zijn de bouwstenen van de celmembranen. Fosfolipiden zijn opgebouwd uit glycerol, waaraan vetzuren zijn gebonden en een fosfaatgroep met daaraan een aminozuur (bijvoorbeeld serine), een amine of een aminoalcohol. Hierdoor ontstaat een kopvormig, wateroplosbaar gedeelte en een staartvormig vetoplosbaar gedeelte. De groep van fosfolipiden bestaat onder andere uit fosfatidylcholine, fosfatidezuur en fosfatidylserine.
Onder de fosfolipiden neemt fosfatidylserine een bijzondere positie in. Fosfatidylserine is de enige fosfolipide dat – in gezonde cellen – uitsluitend aan de binnenkant van de celmembraan voor komt. Dit heeft te maken met de specifieke rol van fosfatidylserine.
De fosfolipiden komen in onze voeding voor in zaden, zoals de sojaboon, maar ook in eieren voornamelijk als lecithine. De inname van fosfatidylserine is de laatste twintig jaar gedaald. Fosfatidylserine komt in kleine hoeveelheden voor in orgaanvlees en vette vis. Gelet op mogelijke verontreiniging van dierlijke producten, heeft een plantaardige vorm tegenwoordig de voorkeur.
Een goede bron van fosfatidylserine is soja. Wanneer fosfatidylserine samen met fosfatidezuur en andere fosfolipiden (zoals ook van nature in de sojaboon voorkomt) wordt verwerkt en geconcentreerd tot een complex, dan is de opname in het lichaam beter.