Quercetine uit appels en uien

Quercetine

Fytonutriënt

Groenten, fruit, granen en andere plantaardige voeding zitten boordevol voedingsstoffen die goed zijn voor onze gezondheid. Een verzamelnaam voor deze stoffen is fytonutriënten. Fyto is afgeleid van het Griekse ‘phytos’, wat ‘plant’ betekent en nutriënt betekent voedingsstof. Vitamines en mineralen zijn bekende bijvoorbeelden van fytonutriënten, maar er zijn in totaal wel 5000 verschillende! De belangrijkste en meest bekende zijn carotenoïden en bioflavonoïden. Quercetine is een bioflavonoïde en biedt door zijn sterk positieve eigenschappen vele voordelen voor de mens.

Natuurlijke kleurstof

Quercetine is als natuurlijke kleurstof verantwoordelijk voor de kleur van fruit en groenten  en komt wijdverbreid voor in het plantenrijk, en dus ook in onze voeding. Veel geneeskrachtige planten (ginkgo biloba, sint janskruid), groene thee en de vlier hebben veel van hun werkzaamheid aan de hoge concentratie van quercetine te danken.

Waar zit het in?

Quercetine komt met name voor in appel, ui (rood en wit), prei, knoflook, rode kool, wijn (met name rode), thee, broccoli, citrusvruchten en alle rode/paarse vruchten zoals frambozen, druiven, vlierbessen, veenbessen (cranberry’s) en blauwe bosbessen.

Krijg ik genoeg binnen?

De gemiddelde inname in Nederland wordt geschat op 16 mg quercetine per dag. In bepaalde gevallen kan wel 500 tot 1500 mg per dag nodig zijn.

Factoren voor tekort

  • Te weinig groenten en fruit eten;
  • Regelmatig eten van industrieel verwerkte groenten en fruit;
  • Tijdens het koken gaat quercetine deels verloren;
  • Het schillen van groente en fruit doet het gehalte aan quercetine drastisch dalen, de hoogste concentraties komen namelijk voor in de kleurrijke schil;
  • Sporters;
  • Veroudering.

Leuk om te weten

Quercetine komt in de natuur vaak samen voor met vitamine C. Deze twee stoffen versterken en beschermen elkaars werking en verbeteren elkaars opname.

Volg ons op social media en blijf op de
hoogte van de laatste ontwikkelingen