Calanusolie vergeleken met visolie en krillolie

Calanusolie verhoogt de Omega 3-Index even effectief als vis- en krillolie volgens een recent onderzoek.
De resultaten laten zien dat de olie van Calanus finmarchicus uit de Noordelijke Atlantische Oceaan een goede alternatieve bron van omega 3-vetzuren kan zijn.

Calanusolie vergeleken met vis- en krillolie

Dagelijkse inname van 250 mg EPA & DHA van Calanusolie (CO), visolie (FO) of krillolie (KO) gaven in 12 weken een toename van 1% in de omega 3-index.
Hieruit blijkt dat het lange termijn effect van de toename van de omega 3-index door CO vergelijkbaar is met FO en KO.

Calanusolie is een extract van de kreeftachtige schaaldiertjes Calanus finmarchicus. Deze komen in grote hoeveelheden voor in de Noordelijke wateren. Het is het meest voorkomende schaaldiertje met een jaarlijkse omvang van 700 miljoen ton. De Noorse overheid ziet toe op de vangst en op het beheer. Per jaar is de oogst slechts 0,01%. Calanusolie is zeer zuiver, mede omdat het laag in de voedselketen staat.

Calanusolie bevat de omega 3-vetzuren EPA & DHA in de wasester-vorm. Daarnaast zijn ook het omega 3-vetzuur SDA (stearidonzuur), policosanol en astaxanthine aanwezig. Astaxanthine geeft de olie de dieprode kleur en functioneert tevens als antioxidant. Dat maakt calanusolie stabiel en langer houdbaar.

Aan de 12 weken durende studie namen 62 personen deel met een gemiddelde leeftijd van 30 jaar. Zij werden verdeeld over drie groepen.
Bij aanvang van de studie had iedere groep een omega 3-index rond de 5%. Zij namen dagelijks de volgende hoeveelheden.

Groep  Capsules per dag  EPA & DHA
Calanusolie 4 242 mg
Visolie 1 248 mg
Krillolie 2 286 mg

Na afloop zagen de onderzoekers een vrijwel gelijke toename van de omega 3-index in elke groep. De groep die Calanusolie nam, zag een toename van de omega 3-index van 1,09%, de visolie groep 1,0% en de krillolie groep 1,15%.

De conclusie is dat Calanusolie net als vis- en krillolie een goed opneembare bron van omega 3-vetzuren is en daarom een goed en ecologisch verantwoord alternatief biedt voor vis- of krillolie.
Omdat Calanus finmarchicus lager in de voedselketen staat, is de oogst duurzaam en zuiver.

Bron

Vosskötter F, Burhop M, Hahn A, Schuchardt JP. Equal bioavailability of omega-3 PUFA from Calanus oil, fish oil and krill oil: A 12-week randomized parallel study. Lipids. 2023 May;58(3):129-138.

Gerelateerde nieuwsartikelen

Nieuw complex met monascin & ankaflavin, zwarte knoflook, kalium en vitamine C
Botanicals (Kruiden & planten), Hart & Bloedvaten, Productnieuws, Vitamine B, C, D, E

Regisense bevat een bijzonder complex van monacin, ankaflavin, kalium en zwarte knoflook. De extracten worden verkregen door middel van moderne fermentatietechnieken, onder strikte controle. Gecontroleerde fermentatie is een methode om gericht te sturen op de vorming van bioactieve stoffen in een goed opneembare vorm. De toevoeging van vitamine C en kalium versterken het werkingsspectrum nog verder. De bijzondere samenstelling van Regisense met kalium* en zwarte knoflook** kan ingezet worden bij het *behoud van een normale bloeddruk en **behoud van een gezond cholesterolgehalte.

Verder lezen
Verdavite Chlorella van Nederlandse bodem:
Gezond, duurzaam en milieuvriendelijk

Groener wordt het niet!

Antioxidanten, Botanicals (Kruiden & planten), Hart & Bloedvaten, Immuunsysteem, Spijsvertering

Chlorella zit bomvol antioxidanten, vitaminen, mineralen, vezels, omega 3-vetzuren en eiwitten. Kortom, de alg is het toverpoeder van de voedingswereld. Niet alleen goed voor je eigen gezondheid, maar ook goed voor de planeet.

Algen, waaronder chlorella, behoren tot de oudste leefvormen op aarde. Ze komen al 2,5 miljard jaar voor op onze planeet. Het zijn kleine plantjes zonder wortels, bladeren of stengels. In 1890 werd chlorella ontdekt door de Nederlander Beijerinck. Vandaag zet Nederland zijn pioniersrol voort op het gebied van chlorella. Een Nederlands bedrijf heeft een uniek productieproces ontwikkeld om duurzaam en milieuvriendelijk chlorella te kweken. Doordat de celwand bij dit proces intact blijft, heeft het bovendien aanvullende gezondheidsvoordelen voor de mens.

Verder lezen
Registreer of log in als professional om de (wetenschappelijke) artikelen te lezen.

Volg ons op social media en blijf op de
hoogte van de laatste ontwikkelingen