Quercetine

Quercetine is verantwoordelijk voor de kleur van fruit en groenten. Veel geneeskrachtige planten hebben een groot deel van hun werkzaamheid aan de hoge concentratie van quercetine te danken. Quercetine komt onder meer voor in appel, ui, knoflook, rode kool, broccoli, citrusvruchten, druiven en frambozen.

Quercetine komt voor in appel, ui, knoflook, rode kool, broccoli, citrusvruchten, druiven en frambozen.

Fytonutriënt

Groenten, fruit, granen en andere plantaardige voeding zitten boordevol voedingsstoffen die goed zijn voor onze gezondheid. Een verzamelnaam voor deze stoffen is ‘fytonutriënten’. ‘Fyto’ is afgeleid van het Griekse woord ‘phytos’, wat ‘plant’ betekent en ‘nutriënt’ betekent ‘voedingsstof’.

Er zijn in totaal wel 5000 verschillende soorten fytonutriënten! De belangrijkste en meest bekende zijn carotenoïden en bioflavonoïden. Quercetine is een bioflavonoïde en biedt door de sterk positieve eigenschappen vele voordelen voor de mens.

Natuurlijke kleurstof

Quercetine is verantwoordelijk voor de kleur van fruit en groenten en komt wijdverbreid voor in het plantenrijk, en dus ook in onze voeding. Veel geneeskrachtige planten, zoals sint janskruid, Ginkgo biloba, groene thee en de vlier hebben veel van hun werkzaamheid aan de hoge concentratie van quercetine te danken.

Waar zit het in?

Quercetine komt vooral voor in appel, ui (rood en wit), prei, knoflook, rode kool, rode wijn, thee, broccoli, citrusvruchten en alle rode en paarse vruchten, zoals frambozen, druiven, vlierbessen, veenbessen (cranberries) en blauwe bosbessen.

Krijg ik genoeg binnen?

Vooral senioren hebben een verhoogde behoefte aan quercetine.

De gemiddelde inname in Nederland wordt geschat op 16 mg quercetine per dag. In bepaalde gevallen kan wel 500 tot 1500 mg per dag nodig zijn.
De hoogste concentraties komen voor in de kleurrijke schil. Het schillen van groente en fruit doet het gehalte aan quercetine drastisch dalen.
Ook tijdens het koken gaat quercetine deels verloren.

Verhoogde behoefte bij

– Senioren;
– Sporters – bij sporters gaat quercetine de gevolgen na een stressvolle inspanning tegen;
– Het te weinig eten van groenten en fruit;
– Het regelmatig eten van industrieel verwerkte groenten en fruit.

Leuk om te weten!

Quercetine komt in de natuur vaak samen voor met vitamine C. Deze twee stoffen versterken en beschermen elkaars werking en verbeteren elkaars opname.

Registreer of log in als professional om de (wetenschappelijke) artikelen te lezen.

Volg ons op social media en blijf op de
hoogte van de laatste ontwikkelingen