Artikel lezen op NPNinfo.nl
Peter van Hogerhuis van Springfield Nutraceuticals

15 januari 2024

In deze nieuwe maandelijkse rubriek laat NPN een lid aan het woord. NPN is benieuwd wat haar leden waardevol vinden aan het lidmaatschap van NPN, waarop ze trots zijn en of ze ideeën hebben voor de toekomst.
Deze maand heeft NPN Peter van Hogerhuis van Springfield Nutraceuticals geïnterviewd.

Sinds wanneer is Springfield lid van NPN en waarom zijn jullie destijds lid geworden?

 Wij zijn lid sinds 2002/2003. Er waren verschillende redenen om lid te worden. Ten eerste sta je als branchevereniging sterker dan in je eentje. Ten tweede was de kennis die aanwezig was bij NPN voor ons zeer bruikbaar en is dat nog steeds.

Wat draagt een lidmaatschap bij NPN volgens jullie uit?

Met een lidmaatschap haal je voldoende kennis in huis om je producten goed in de markt te zetten. Een lidmaatschap is misschien ook wel een soort kwaliteitslabel. Door lid te worden van NPN sluit je je aan bij een vereniging die alle regels en codes goed bijhoudt. Het kwaliteitslabel wordt ook uitgedragen door de leden. Er zijn denk ik veel bedrijven lid van NPN, omdat ze kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan.

Waar ben je bij NPN het meest trots op?

Vanuit ons eigen perspectief gezien, zijn wij trots op de kwaliteit en hoogwaardige supplementen die wij leveren, vaak met wetenschappelijk onderzoek dat wij zelf uitvoeren. Vanuit de NPN gezien kom ik dan toch weer terug op dat kwaliteitslabel of kwaliteitsetiket. Dat je een product op de markt zet met een zekere ethiek en normen en waarden.

Wat is het meest waardevolle voordeel dat Springfield heeft ervaren als lid van NPN?

De informatievoorziening over wet- en regelgeving is heel waardevol. Ook sluiten de hulpmiddelen die NPN aanbiedt goed aan. Alle benodigde informatie is bij NPN aanwezig en je hoeft dus niet alles zelf uit te vinden. Je moet de informatie alleen zelf implementeren, maar daar biedt NPN ook goede ondersteuning bij.

Wat is je favoriete ingrediënt voor een voedingssupplement, en waarom?

Vitamine K2 is een heel mooi en veelzijdig ingrediënt. Het lijkt een belangrijke rol te spelen bij verschillende lichaamsfuncties en ook een breder gezondheidseffect te hebben dan vitamine K1. Vitamine K2 is waarschijnlijk net zo belangrijk als vitamine D. Springfield Nutraceuticals was de eerste in Europa die vitamine K2 op de markt introduceerde en de populariteit van het ingrediënt groter heeft gemaakt. Omdat het nog zo kort op de markt is, moet er nog wel meer onderzoek worden gedaan naar de gezondheidseffecten. Springfield Nutraceuticals is nauw betrokken bij dat onderzoek.

Hoe ziet Springfield Nutraceuticals de toekomst van de voedingssupplementenindustrie, met name op het gebied van innovatie en wetenschappelijk onderzoek?

De innovatie zal steeds meer bepaald worden door grote bedrijven. Steeds meer bedrijven fuseren namelijk tot één grote bedrijvengroep. Hierdoor wordt het voor kleinere bedrijven lastiger een bijdrage te leveren aan innovatie. Als klein bedrijf kan je het beste contact zoeken met universiteiten of onderzoeksgroepen om zo in de beginfase van een onderzoek aan te haken. Zo kan je gemakkelijker je eigen standpunt uitdragen. Het is verder de vraag of en wanneer de overheid gaat ingrijpen als innovatie steeds verder gaat, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van geconcentreerde ingrediënten. Hoe veel zal de overheid toelaten voordat zij ingrijpen? Gelukkig biedt het huidige beleid nog voldoende ruimte voor innovatie.

En welke kansen liggen daar volgens jullie voor NPN?

NPN kan een belangrijke bijdrage leveren aan de opinievorming om ingrediënten om de markt te houden. Als branchevereniging kan je bijvoorbeeld aan tafel zitten met de NVWA om de branche in een positief daglicht te zetten en ervoor te zorgen dat ingrediënten en producten behouden blijven voor de markt.

NPN

Volg ons op social media en blijf op de
hoogte van de laatste ontwikkelingen