Omega 6-vetzuur GLA uit teunisbloem belangrijk bij ADHD

Persbericht

Een nieuwe Belgische reviewstudie toont aan dat het omega 6-vetzuur GLA een prominente rol speelt als toevoeging aan een omega 3-formule met EPA en DHA bij kinderen en jongeren met ADHD-klachten. Deze studie is in augustus ’22 online gepubliceerd als onderdeel van de speciale bijlage van het wetenschappelijk tijdschrift Nutrients, Nutrition in Brain, Cognitive and Psychological Health [1].  

Relevance of GLA Added to PUFAs Supplements for ADHD - A Narrative Review
Tevens verspreid via:
Het Algemeen Nederlands Persbureau - ANP  &Belga News Agency

De omega 3-vetzuren EPA en DHA uit visolie worden al jaren beschouwd als goede ondersteuning bij leerproblemen, concentratiestoornissen en druk gedrag bij kinderen. Tot voor kort werd in dit verband uitsluitend gesproken over DHA en/of EPA. Nu wordt ook het belang van het omega 6-vetzuur GLA onderstreept.

Het vetzuur GLA uit bijvoorbeeld teunisbloemolie is een ontstekingsremmende uitzondering binnen de omega 6-familie. Toevoeging van GLA aan een omega 3-formule met een hoge ratio EPA:DHA blijkt dan ook belangrijk te zijn om effectief ADHD-klachten te kunnen verminderen.

Deze nieuwe publicatie beschrijft uitgebreid de prominente rol van GLA, en geeft meer onderbouwing over de positieve effecten die dit omega 6-vetzuur heeft.

Kinderen met tekort aan essentiële vetzuren

Kinderen en jongeren met ADHD hebben relatief vaak een tekort aan belangrijke vetzuren. Het kan daarom nuttig zijn om al vanaf jonge leeftijd een vetzuurinsufficiëntie of -deficiëntie te verbeteren. Een te zware of onterechte diagnose als ADHD kan zo mogelijk voorkomen worden. Voor jonge kinderen en kinderen met milde ‘ADHD’-symptomen is dit van belang. Regelmatig wordt deze diagnose onterecht gesteld.

Met name het vetzuur DHA (docosahexaeenzuur) is – zeker gedurende de eerste levensjaren – essentieel voor de groei van de hersenen.  EPA is langere tijd van minder betekenis beschouwd bij ADHD, maar ook hier zien we dat EPA een steeds grotere rol speelt. Suppletie met EPA blijkt minstens net zo prominent en gunstig te zijn als DHA.

Met deze studie krijgt nu ook GLA, dat maar weinig in onze voeding voorkomt, een belangrijke rol toebedeeld.

Positieve effecten omega 3- & 6-vetzuurcombinatie

Het gebruik van een specifieke combinatie EPA, DHA én GLA in de verhouding 9:3:1 geeft significante verbeteringen van ADHD-klachten zowel alleen als in combinatie met het veelgebruikte ADHD-medicijn methylfenidaat. Verschillende klinische onderzoeken hebben positieve effecten laten zien van deze combinatie omega 3- & 6-vetzuren op ADHD-klachten, aandacht, lees- en taalvaardigheid.

Combinatie met methylfenidaat

Een studie van Barragán et al.[2] liet gunstige resultaten zien van een vetzuurcombinatie met een hoog EPA-gehalte en toevoeging van het omega 6-vetzuur GLA bij ADHD. Gebruik van deze specifieke vetzuurcombinatie (EPA/DHA/GLA in de verhouding 9:3:1) verminderde de symptomen van ADHD aanzienlijk. Tevens bleek deze vetzuurcombinatie veilig gebruikt te kunnen worden samen met methylfenidaat. Gelijktijdig gebruik kan er zelfs toe leiden dat de dosering methylfenidaat verlaagd kan worden. Bovendien vond men een vermindering van negatieve bijwerkingen van het medicijn en een verbetering van de therapietrouw.

Bekijk het artikel hier online

Referenties:

  1. Jelle D’Helft et al. Relevance of ω-6 GLA Added to ω-3 PUFAs Supplements for ADHD: A Narrative Review. Nutrients 2022;14:3273. https://doi.org/10.3390/nu14163273
  2. Eduardo Barragán et al. Efficacy and Safety of Omega-3/6 FattyAcids, Methylphenidate, and a Combined Treatment in Children With ADHD. Journal of Attention Disorders 2017;21(5):433-441.

Meer informatie
In Nederland: Peter van Hogerhuis via tel. +31186-626173 of e-mail pvh@springfieldnutra.com
In België: Jelle D’Helft via tel. +32 (0)15-349113 of e-mail jelle@springfieldnutra.com

Registreer of log in als professional om de (wetenschappelijke) artikelen te lezen.

Volg ons op social media en blijf op de
hoogte van de laatste ontwikkelingen