Veroudering tegengaan met supplement NMN/NAD+?

[Gezien bij Jinek ]

Donderdag 5 januari 2023 had Eva Jinek in haar talkshow hoogleraar Andrea Maier op bezoek die zegt een supplement te kennen dat ‘enorm goed’ werkt tegen veroudering. Het supplement waarover gesproken wordt is een vorm van vitamine B3 en heeft effect op NAD+ in ons lichaam.

Veroudering tegengaan met supplement NAD+

Nicotinamide (vitamine B3) en suikermolecuul D-Ribose (NDR) werken in synergie om NAD+ te genereren via de meest efficiënte route. Deze combinatie voorziet vrijwel direct in de metabole voorloper (NMN) van NAD+ en verbetert daardoor efficiënt het niveau van NAD+ in het lichaam.

Nicotinamide – een vorm van vitamine B3 – helpt je natuurlijke energie te activeren, ondersteunt de normale werking van het zenuwstelsel en draagt bij aan het functioneren van het geheugen.

D-Ribose is een monosacharide, een enkelvoudige suiker. Ribose is een bestanddeel van onze spieren en komt dus in ons hele lichaam voor.

Nicotinamide zit “verpakt” in microbolletjes van vet. Op een bepaald moment tijdens de productie wordt hier D-Ribose aan toegevoegd. Hierdoor ontstaat een koppeling tussen nicotinamide en D-Ribose wat grotere voordelen heeft dan apart vitamine B3 en D-ribose innemen. Beide ingrediënten zijn betrokken bij de ATP-productie, de bron van energie in het lichaam. Bij de aanmaak van ATP worden de co-enzymen NADH en NAD+ continu in elkaar omgezet (citroenzuurcyclus). Een goede balans tussen NADH en NAD+ is belangrijk voor de energieproductie. ATP is dé bron van energie van het lichaam en nodig voor alle processen van lichaamscellen.

De lichaamseigen productie van NAD+ is mogelijk via de ‘salvage pathway’. Deze route wordt door ons lichaam gebruikt om nicotinamide (NAM) te recyclen. Dit is de meest dominante route voor NAD+-synthese. De specifieke combinatie van nicotinamide & D-Ribose (NDR) leidt snel tot de directe metabole precursor (NMN) voor een efficiënte NAD+ synthese.

Bekijk hier het interview met onderzoeker Andrea Maier over gezonder en langer leven bij Jinek d.d. 5 januari 2023.

Let op! Het supplement dat genoemd wordt ‘NMN’ is een zogenaamd Novel Food en vanwege veiligheidsredenen niet verkrijgbaar in Europa. Het supplement met nicotinamide en D-Ribose is wél verkrijgbaar in Nederland.

Gezondheidsprofessional? Registreer en log in om de (wetenschappelijke) achtergrondartikelen te lezen.

Registreer of log in als professional om de (wetenschappelijke) artikelen te lezen.

Volg ons op social media en blijf op de
hoogte van de laatste ontwikkelingen