Veroudering tegengaan met supplement NMN/NAD+? [Gelezen in Het Laatste Nieuws en gezien bij ‘Jinek’ en ‘Tijd voor Max’]

In Het Laatste Nieuws van 24 maart  jl. is een interview te lezen met medisch antropoloog em. prof. Reginald Deschepper (VUB). Hij verdiept zich al jaren in de ‘materie. Heel wat onderzoekers zijn in de ban van supplementen die de biologische klok zouden afremmen én misschien zelfs omkeren.

Hoogleraar Andrea Maier was 5 januari 2023 bij Eva Jinek in haar talkshow te gast en op 7 februari bij Tijd voor Max, waar ze sprak over een supplement dat ‘enorm goed’ lijkt te werken tegen veroudering. Het supplement waarover gesproken wordt is een vorm van vitamine B3 en heeft effect op NAD+ in ons lichaam.

HLN

Nicotinamide (vitamine B3) en suikermolecuul D-Ribose (NDR) werken in synergie om NAD+ te genereren via de meest efficiënte route. Deze combinatie voorziet vrijwel direct in de metabole voorloper (NMN) van NAD+ en verbetert daardoor efficiënt het niveau van NAD+ in het lichaam.

Nicotinamide – een vorm van vitamine B3 – helpt je natuurlijke energie te activeren, ondersteunt de normale werking van het zenuwstelsel en draagt bij aan het functioneren van het geheugen.

D-Ribose is een monosacharide, een enkelvoudige suiker. Ribose is een bestanddeel van onze spieren en komt dus in ons hele lichaam voor.

Nicotinamide zit “verpakt” in microbolletjes van vet. Op een bepaald moment tijdens de productie wordt hier D-Ribose aan toegevoegd. Hierdoor ontstaat een koppeling tussen nicotinamide en D-Ribose wat grotere voordelen heeft dan apart vitamine B3 en D-ribose innemen. Beide ingrediënten zijn betrokken bij de ATP-productie, de bron van energie in het lichaam. Bij de aanmaak van ATP worden de co-enzymen NADH en NAD+ continu in elkaar omgezet (citroenzuurcyclus). Een goede balans tussen NADH en NAD+ is belangrijk voor de energieproductie. ATP is dé bron van energie van het lichaam en nodig voor alle processen van lichaamscellen.

De lichaamseigen productie van NAD+ is mogelijk via de ‘salvage pathway’. Deze route wordt door ons lichaam gebruikt om nicotinamide (NAM) te recyclen. Dit is de meest dominante route voor NAD+-synthese. De specifieke combinatie van nicotinamide & D-Ribose (NDR) leidt snel tot de directe metabole precursor (NMN) voor een efficiënte NAD+ synthese.

Bekijk hier het interview met onderzoeker Andrea Maier over gezonder en langer leven bij Jinek d.d. 5 januari 2023.

Bekijk hier de aflevering met het interview met onderzoeker Andrea Maier bij Tijd voor Max op 7 februari 2023 (bij 18.20 min)

Let op! Het supplement dat genoemd wordt ‘NMN’ is een zogenaamd Novel Food en vanwege veiligheidsredenen niet verkrijgbaar in Europa. Het supplement met nicotinamide en D-Ribose is wél verkrijgbaar in Nederland.

Gezondheidsprofessional? Registreer en log in om de (wetenschappelijke) achtergrondartikelen te lezen.

Registreer of log in als professional om de (wetenschappelijke) artikelen te lezen.

Volg ons op social media en blijf op de
hoogte van de laatste ontwikkelingen