‘Bloedverdunners die vitamine K in het lichaam remmen worden gelinkt aan een verhoogd risico voor het ontwikkelen en verergeren van (osteo)artrose.’

Cindy G. Boer et al, Maart 2021, Erasmus University Medical Center


James Lind prijs 2021

Uit een groot aantal inzendingen heeft een vakjury dit onderzoek genomineerd voor de James Lind Prijs. De vakjury heeft hiermee – net als wij – het belang van dit baanbrekende, wetenschappelijke onderzoek ingezien.

In deze studie laten de onderzoekers zien dat het remmen van vitamine K, door gebruik van vitamine K antagonisten, kan leiden tot (verergerde) artrose in de gewrichten. Met deze bevindingen wordt bewezen dat vitamine K een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van artrose. De uitkomsten van deze studies geven een zeer sterke aanleiding voor het klinisch testen van gebruik van vitamine K bij artrose, zowel voor de preventie als bij de aanwezigheid van artrose.

De James Lind Prijs wordt aangeboden voor baanbrekende wetenschappelijke onderzoeken naar fysiologisch actieve (voedings)stoffen en de toepassingen ervan in de praktijk. In 2018 heeft NPN, de branchevereniging voor voedingssupplementenbedrijven, de James Lind Prijs in het leven geroepen om meer aandacht te vestigen op onderzoek naar het belang van vitamines, mineralen of andere (voedings)stoffen. Ook het inzetten van de kennis voor gezondheidswinst in het dagelijks leven wordt beloond.

Zorgprofessionals, wetenschappers, overheidsmedewerkers, mensen uit het bedrijfsleven, geïnteresseerde consumenten en patiënten worden opgeroepen om te stemmen. Iedereen kan per categorie eenmalig stemmen op een genomineerd wetenschappelijk onderzoek én op een toepassing in de praktijk. Stemmen kan tot en met 8 juni. De uitslag telt mee voor 50% en het oordeel van vakjury is bepalend voor de andere helft. De prijzen worden op 22 juni toegekend aan het meest gekozen wetenschappelijk onderzoek en de favoriete toepassing in praktijk.

Naast een award en een oorkonde ontvangen de winnaars een cheque ter waarde van € 10.000,-. De geldbedragen zijn te besteden voor een relevant onderzoek en/of een toepassing in praktijk. De winnaars mogen zelf een suggestie doen voor de besteding van de cheque.

Klik hier om uw stem uit te brengen

 

 

Volg ons op social media en blijf op de
hoogte van de laatste ontwikkelingen