*Meldt u eenmalig aan om toegang te krijgen tot alle wetenschappelijke artikelen − over vitamine D en meer – en uitgebreide productinformatie speciaal voor professionals. 

Vitamine D3 helpt het immuunsysteem

In ieder lichaam – van jong tot oud – speelt vitamine D een belangrijke rol. Vitamine D:

  • heeft een positieve invloed op het immuunsysteem;
  • draagt bij aan de instandhouding van sterke botten;
  • is goed voor de spieren;
  • helpt de risico’s van vallen te verminderen bij 60-plussers.

Voor wie?

Een vitamine D-supplement is noodzakelijk bij onvoldoende inname via voeding of aanmaak in de huid onder invloed van zonlicht.

Om voldoende vitamine D aan te maken onder invloed van zonlicht, moet je dagelijks tussen 11 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags minimaal 15-30 minuten buiten zijn met een gedeeltelijk onbedekte huid. Ook het weer moet meezitten. Helaas is de zon in Nederland tussen november en mei niet krachtig genoeg om de aanmaak van vitamine D in de huid te stimuleren. Mede daardoor kan met name in deze maanden de beschikbaarheid van voldoende vitamine D te weinig zijn.

Mensen met een verhoogde behoefte aan vitamine D zijn volgens de Nederlandse Gezondheidsraad:

  • Ouderen
  • Kinderen tot 4 jaar
  • Zwangere vrouwen
  • Mensen die huid bedekkende kleding dragen

Vitamine D3 meest effectief

De meest voorkomende vormen van vitamine D zijn cholecalciferol (vitamine D3) en ergocalciferol (vitamine D2). In voedingssupplementen komt vitamine D vaak voor in de vorm van D3 uit schapenwolvet. Ergocalciferol is een plantaardige vorm van vitamine D2 en daarom geschikt voor veganisten. Echter, vitamine D3 is de biologisch actieve vorm en meestal de meest effectieve vorm om de vitamine D-spiegel op peil te houden.

Voor veganisten is er nu vitamine D3 verkrijgbaar uit algen. Deze plantaardige vorm is identiek aan die uit het veel gebruikte schapenwolvet.

Meer informatie

Heeft u vragen over vitamine D3? Neemt u dan contact met ons op via het contactformulier of telefonisch via +31 (0)186 – 626173. Wij informeren u graag!

  Volg ons ook op Social Media

Volg ons op social media en blijf op de
hoogte van de laatste ontwikkelingen