Wat is het verschil tussen vitamine K1 en K2?

Vitamine K1 levert een bijdrage aan een normale bloedstolling. Voor andere weefsels, zoals het behoud van sterke botten (en meer…) is vitamine K2 van belang.

Vitamine K1

De vitamine K die iedereen kent is vitamine K1. Vitamine K1 wordt door de lever gebruikt voor de bloedstolling. Pasgeborenen krijgen vitamine K1 toegediend ter preventie van bloedingen. In de voeding komt vitamine K1 (fylochinon) met name voor in groene bladgroenten zoals spinazie, broccoli, verschillende koolsoorten en plantaardige oliën. Deze voedingsmiddelen voorzien in gemiddeld 60 mcg vitamine K per dag. De opname hiervan is minimaal en het wordt minder goed door het lichaam opgenomen.

Vitamine K2

De minder bekende vitamine K2 wordt vooral door micro-organismen gemaakt en komt voor in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kaas en kwark. Voor MenaQ7 wordt gebruik gemaakt van een fermentatie van korstmos. Hierbij komen grote hoeveelheden vitamine K2 vrij (MK-7). De opname van MK-7 is vele malen (tot zelfs 10 x) beter dan vitamine K1. Tekorten aan vitamine K2 kunnen diverse ouderdomsverschijnselen bevorderen. In tegenstelling tot vitamine K1 bestaan er verschillende vitamine K2-verbindingen ofwel menaquinonen. Het verschil wordt (moleculair gezien) gevormd door de verschillende lengtes van de zijketen. In het lichaam kan vitamine K1 omgezet worden in menaquinon-4 (MK-4). Onze darmflora maakt MK-7, -8, -9 en voornamelijk MK-10, maar de opname hiervan is waarschijnlijk slecht door de lengte van de vetoplosbare zijketen.

Vitamine K2 effectiever

De Universiteit van Maastricht heeft verschillende onderzoeken gedaan naar het verschil in biologische beschikbaarheid tussen vitamine K1 en vitamine K2. De opname van vitamine K1 verbetert tot 15% door gelijktijdige inname van vet, zoals die in een warme maaltijd. Vitamine K1 als supplement wordt voor 80% opgenomen. De opname van eenzelfde hoeveelheid vitamine K2 was bijna volledig en resulteerde in 10x hogere serumconcentraties van vitamine K.

Een ander opmerkelijk verschil tussen K1 en K2 is de halfwaardetijd, namelijk 1,5 uur voor K1 tegenover 50 uur voor K2 in de vorm van MK-7. Bij gelijke concentraties vitamine K wordt vitamine K2 beter opgenomen en blijft langer beschikbaar voor het lichaam.

De weefseldistributie voor vitamine K1 en K2 is verschillend. Vitamine K1 wordt naar de lever getransporteerd en eventueel opgeslagen en is aldaar belangrijk voor de stollingsfactoren. Vitamine K2 daarentegen is ook voor andere organen beschikbaar. Het wordt middels het lipoproteïne LDL door het lichaam getransporteerd naar de organen en weefsels.

Wilt u meer weten over Springfield MenaQ7 vitamine K2? Lees hier meer informatie over MenaQ7.

Meer algemene informatie over vitamine K? Kijk hier op de website van Informatiecentrum voor Voedingssupplementen & Gezondheid.

 

Gerelateerde informatie artikelen

Wetenswaardig over MenaQ7 vitamine K2

Het belang van inname van voldoende vitamine K is met regelmaat in het nieuws. Vitamine K zit in diverse voedingsstoffen. Maar de gemiddelde inname van K-vitamines via de voeding is echter aanzienlijk gedaald de afgelopen 50 jaar. De huidige inname van vitamine K2 wordt onvoldoende geacht.

Verder lezen
Registreer of log in als professional om de (wetenschappelijke) artikelen te lezen.

Volg ons op social media en blijf op de
hoogte van de laatste ontwikkelingen