Noorse overheid staat duurzame vangst zoöplankton (Calanus finmarchicus) toe

Sinds kort heeft de Noorse overheid de deuren geopend voor duurzame, commerciële oogst van Calanus finmarchicus, de onuitputtelijke bron van energie in de Noordelijke Atlantische Oceaan.
De enige producent van calanusolie – Calanus AS – mag nu grotere hoeveelheden van deze planktonsoort oogsten om in de grotere vraag te voorzien. Dit kreeftachtige schaaldiertje werd tot voor kort vooral voor wetenschappelijke doeleinden gevangen. Nu kunnen dus meer omega 3-supplementen, zoals NourSea Calanus® olie, hun weg naar een breder publiek vinden. De effecten voor het milieu blijven uiteraard op de eerste plaats staan.

Noorse overheid staat duurzame vangst zooplankton toe - beeld nieuwsbericht

De biomassa van calanus in de Noorse wateren wordt geschat op 300 miljoen ton. De regelgevende instanties in Noorwegen hebben eerder ingeschat dat het mogelijk is om zeker tot 30 miljoen ton calanus per jaar te oogsten zonder het ecosysteem wezenlijk te verstoren.

Verantwoord laag quotum calanus

Calanus AS heeft nauw samengewerkt met de Noorse autoriteiten en het Institute of Marine Research in de ontwikkeling van een duurzame oogst. Hierbij zijn veel onderzoeksgegevens verwerkt om tot een verantwoordelijke vangsthoeveelheid te komen.
De Noorse minister van Visserij heeft nu het vangstquotum vastgesteld op 254.000 ton per jaar. Reden om een dergelijk laag quotum in te stellen is dat calanus een belangrijke rol speelt bij het in stand houden van het ecosysteem. Calanus finmarchicus dient immers als voedsel voor andere zeeorganismen, zoals krill, koraal, kwallen, vissen en walvissen.

Nauwlettend volgen van duurzame oogst

De impact van het oogsten op de biomassa zal nauwlettend worden gevolgd. Vissers zullen jaarlijks aan de autoriteiten moeten rapporteren, om zo een stapsgewijze uitbreiding van het quotum op een verantwoorde manier mogelijk te maken.
“Wij houden ons aan de hoogste milieunormen in alle aspecten van onze activiteiten en eisen dat samenwerkende vissersvaartuigen de oogst op een duurzame manier uitvoeren”, aldus Gunnar Rørstad, CEO van Calanus AS.

Effecten calanusolie wetenschappelijk onderbouwd

Als eerste in de EU bracht Springfield Nutraceuticals calanusolie op de markt met de naam NourSea, nourished by the sea. Binnenkort zijn diverse wetenschappelijke publicaties te verwachten over de werking van calanusolie.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Gerelateerde nieuwsartikelen

Leesvaardigheid scholieren daalt meer dan ooit. Specifieke omega 3- en 6-vetzuurcombinatie biedt ondersteuning.
Hoofd, Kinderen, Omega 3- & 6-vetzuren

In Vlaanderen en Nederland staat de leesvaardigheid onder druk. In het Nederlands taalgebied werden zo’n 10.000 scholieren van 15 jaar betrokken bij tests om te zien hoe de leesvaardigheid er op deze leeftijd voorstaat. De resultaten waren niet rooskleurig! Tot 2015 behoorden onze scholieren tot de wereldtop.

Het ‘Programme for International Student Assessment’ (PISA) is een driejaarlijkse internationale studie die al sinds 2000 onder andere de leesvaardigheid test bij de 15-jarigen in 79 landen. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Verder lezen
“Vitamine D en K status en bloeddruk” wint James Lind Prijs
Hart & Bloedvaten, Vitamine K2

NPN, de branchevereniging voor voedingssupplementen, is de initiator en organisator van de James Lind Prijs. De jury heeft gekozen voor impactvolle onderzoeken, die veelbelovend, vernieuwend, gedurfd of wetenschappelijk waardevol zijn.

Verder lezen
Registreer of log in als professional om de (wetenschappelijke) artikelen te lezen.

Volg ons op social media en blijf op de
hoogte van de laatste ontwikkelingen