Noorse overheid staat duurzame vangst zoöplankton (Calanus finmarchicus) toe

Sinds kort heeft de Noorse overheid de deuren geopend voor duurzame, commerciële oogst van Calanus finmarchicus, de onuitputtelijke bron van energie in de Noordelijke Atlantische Oceaan.
De enige producent van calanusolie – Calanus AS – mag nu grotere hoeveelheden van deze planktonsoort oogsten om in de grotere vraag te voorzien. Dit kreeftachtige schaaldiertje werd tot voor kort vooral voor wetenschappelijke doeleinden gevangen. Nu kunnen dus meer omega 3-supplementen, zoals NourSea Calanus® olie, hun weg naar een breder publiek vinden. De effecten voor het milieu blijven uiteraard op de eerste plaats staan.

Noorse overheid staat duurzame vangst zooplankton toe - beeld nieuwsbericht

De biomassa van calanus in de Noorse wateren wordt geschat op 300 miljoen ton. De regelgevende instanties in Noorwegen hebben eerder ingeschat dat het mogelijk is om zeker tot 30 miljoen ton calanus per jaar te oogsten zonder het ecosysteem wezenlijk te verstoren.

Verantwoord laag quotum calanus

Calanus AS heeft nauw samengewerkt met de Noorse autoriteiten en het Institute of Marine Research in de ontwikkeling van een duurzame oogst. Hierbij zijn veel onderzoeksgegevens verwerkt om tot een verantwoordelijke vangsthoeveelheid te komen.
De Noorse minister van Visserij heeft nu het vangstquotum vastgesteld op 254.000 ton per jaar. Reden om een dergelijk laag quotum in te stellen is dat calanus een belangrijke rol speelt bij het in stand houden van het ecosysteem. Calanus finmarchicus dient immers als voedsel voor andere zeeorganismen, zoals krill, koraal, kwallen, vissen en walvissen.

Nauwlettend volgen van duurzame oogst

De impact van het oogsten op de biomassa zal nauwlettend worden gevolgd. Vissers zullen jaarlijks aan de autoriteiten moeten rapporteren, om zo een stapsgewijze uitbreiding van het quotum op een verantwoorde manier mogelijk te maken.
“Wij houden ons aan de hoogste milieunormen in alle aspecten van onze activiteiten en eisen dat samenwerkende vissersvaartuigen de oogst op een duurzame manier uitvoeren”, aldus Gunnar Rørstad, CEO van Calanus AS.

Effecten calanusolie wetenschappelijk onderbouwd

Als eerste in de EU bracht Springfield Nutraceuticals calanusolie op de markt met de naam NourSea, nourished by the sea. Binnenkort zijn diverse wetenschappelijke publicaties te verwachten over de werking van calanusolie.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Gerelateerde nieuwsartikelen

Verdavite Chlorella van Nederlandse bodem:
Gezond, duurzaam en milieuvriendelijk

Groener wordt het niet!

Antioxidanten, Botanicals (Kruiden & planten), Hart & Bloedvaten, Immuunsysteem, Spijsvertering

Chlorella zit bomvol antioxidanten, vitaminen, mineralen, vezels, omega 3-vetzuren en eiwitten. Kortom, de alg is het toverpoeder van de voedingswereld. Niet alleen goed voor je eigen gezondheid, maar ook goed voor de planeet.

Algen, waaronder chlorella, behoren tot de oudste leefvormen op aarde. Ze komen al 2,5 miljard jaar voor op onze planeet. Het zijn kleine plantjes zonder wortels, bladeren of stengels. In 1890 werd chlorella ontdekt door de Nederlander Beijerinck. Vandaag zet Nederland zijn pioniersrol voort op het gebied van chlorella. Een Nederlands bedrijf heeft een uniek productieproces ontwikkeld om duurzaam en milieuvriendelijk chlorella te kweken. Doordat de celwand bij dit proces intact blijft, heeft het bovendien aanvullende gezondheidsvoordelen voor de mens.

Verder lezen
MenaQ7 – De Pionier van Vitamine K2
Botten & Gewrichten, Hart & Bloedvaten, Vitamine K2

De gemiddelde inname van K-vitamines via de voeding is aanzienlijk gedaald de afgelopen 50 jaar.  De huidige inname van vitamine K2 wordt onvoldoende geacht.

De Rotterdam-studie is een langlopende studie waar ruim 4500 mensen aan deelnemen. Zo werd ook bekeken wat de inname via voeding was van vitamine K2. In dit onderzoek werd vastgesteld dat ongeveer 90% van de deelnemers een tekort heeft aan vitamine K2.

Verder lezen
Registreer of log in als professional om de (wetenschappelijke) artikelen te lezen.

Volg ons op social media en blijf op de
hoogte van de laatste ontwikkelingen