Beste inname momenten vitamines en mineralen

Peter van Hogerhuis

Gebruik je regelmatig diverse voedingssupplementen? Dan is het handig om te weten wanneer je welk supplement het beste kunt innemen. Wat is het beste innamemoment voor vitamines? Neem je een (voor jou) nieuw supplement? Dan adviseer ik je altijd om eerst op de website te kijken bij de productspecificaties ‘Interacties en waarschuwingen’. Er zijn ook wat algemene wetenswaardigheden, lees hier meer informatie. Heb je vragen? Stel ze gerust.

beste innamemomenten vitamines

Wateroplosbare vitamines

Zoals de naam als zegt: water lost deze vitamines op en ons lichaam slaat ze niet op. Neem deze dus elke dag in. Wateroplosbare vitamines zijn onder andere de vitamine C en de B’s: thiamine (B1), riboflavine (B2), niacine (B3), pantotheenzuur (B5), pyridoxine (B6), biotine (B7), foliumzuur (B9) en cobalamine (B12). Je kunt ze met of zonder voedsel innemen, met één uitzondering: vitamine B12 wordt beter opgenomen bij een maaltijd.

Vetoplosbare vitamines

Vitamines A, D, E, and K zijn vetoplosbare vitamines. Ze hebben vet nodig vanuit voeding om het lichaam deze te laten opnemen en gebruiken. Dat hoeven echt geen vette of complete maaltijden te zijn. Neem ze samen met wat vetten zoals een handje noten of bijvoorbeeld avocado. Neem meerdere vetoplosbare vitamines liever niet tegelijk in. Apart van elkaar worden ze beter opgenomen. Uitzondering is de multivitamine, daar kunnen ze wel in samenwerken.

IJzer supplementen

IJzer suppletie neemt je lichaam het beste op bij een lege maag met wat water. Nog beter is om het in te nemen met citrussap. IJzer en vitamine C werken perfect samen. Mocht je er misselijk van worden, neem het dan direct na een maaltijd. De meeste multivitamines bevatten overigens over het algemeen meer dan voldoende ijzer.
Let op! Neem ijzer niet met calcium of calciumrijk voedsel. Dan worden ijzer en calcium beiden niet optimaal opgenomen in het lichaam. Neem ze ook niet tegelijk in met antioxidanten, flavonoïden of vezelrijke voedingsmiddelen. Onder bepaalde omstandigheden kunnen (anorganische) ijzersupplementen in combinatie met antioxidanten als pro-oxidant werken. Flavonoïden en vezels (fytinezuur) kunnen de opname verminderen door binding.

Calcium, magnesium en zink

Gebruik calcium-, zink- of magnesiumsupplementen niet tegelijkertijd. Ook niet met een calciumrijke maaltijd. Voor je maag is het prettiger om ze in te nemen met voeding. Dus als je het advies hebt gekregen om calcium, zink of magnesium supplementen te gebruiken, neem ze dan bij verschillende maaltijden of tussendoortjes.
Hoge doses calcium of andere mineralen (waaronder magnesium, bepaalde vormen van ijzer en zink) uit supplementen kunnen de opname van carotenoïden, zoals bètacaroteen, lycopeen en astaxanthine, uit voedingsmiddelen en/of supplementen verminderen. Carotenoïdensupplementen kun je het beste op een ander tijdstip van de dag innemen dan een supplement of maaltijd met grote hoeveelheden mineraal (bijvoorbeeld honderden milligram calcium of magnesium).

Neem mineralen/spoorelementen niet gelijktijdig in met vezelrijke voedingsmiddelen, dat vermindert de opname omdat fytaat/fytinezuur mineralen bindt. Magnesium en calcium niet gelijktijdig met flavononoïden innemen (kan de opname verminderen door binding).

Medicijnen en voedingssupplementen

Voedingssupplementen kunnen een wisselwerking hebben op medicijnen. Vitamine K-supplementen gaan niet samen met antistollingsmiddelen van het cumarinetype. Zowel vitamine K1 als vitamine K2 maken deze medicijnen minder werkzaam.
En als u schildkliermedicatie gebruikt, dan calcium-, magnesium- of ijzersupplementen tenminste twee uur na de schildkliermedicatie innemen. Calcium-, magnesium- en ijzersupplementen verminderen de opname van deze medicijnen.

Multi

Je multi kun je in principe innemen wanneer je maar wil. Sommige van de vitamines in de multi worden echter beter opgenomen met voedsel. Maak er een gewoonte van om het bij een maaltijd of een tussendoortje in te nemen. Daarmee voorkom je ook maagklachten die sommige mensen krijgen bij het innemen op een lege maag.

Sint Janskruid

Sint Janskruid wordt vaak gebruikt voor geestelijke ondersteuning. Bijvoorbeeld bij angsten, neerslachtige gevoelens en slaapproblemen. Maar er zijn een aantal bijwerkingen bekend. Sint-janskruid kan de werking van geneesmiddelen en anticonceptiepil nadelig beïnvloeden. Dit is onder andere bekend van geneesmiddelen tegen virus- of schimmelinfecties, geneesmiddelen bij kanker of geneesmiddelen die het afweersysteem onder drukken. Indien u geneesmiddelen gebruikt overleg met uw arts of apotheker voordat u Sint Janskruid gebruikt.

Zoals gezegd, dit zijn wat algemene tips. Gebruik je vitamines of mineralen, kijk dan op de website voor mogelijke interacties met andere supplementen of medicijnen.

Peter van Hogerhuis

Bron:
‘What’s the Best Time of Day to Take Vitamins?’ (webmd.com)
How To Take Vitamins Properly | ConsumerLab.com
https://ods.od.nih.gov/factsheets/list-all/#I
https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/ss/slideshow-missing-vitamins

Lees hier de andere blogs:

‘Wat je zegt, moet je bewijzen’
Het belang van een goede immuunfunctie

 

Gerelateerde blogs

Gezond verouderen met NMN/NAD+?
Peter van Hogerhuis

‘Gezond verouderen’, je hoort en leest er steeds meer en vaker over. Is ‘verouderen’ wenselijk of past ‘gezonder oud(er) worden’ beter? Dat mag iedereen natuurlijk voor zich zelf bepalen. Maar als we het zouden kunnen beïnvloeden, zouden we dan niet allemaal ‘langer zo gezond mogelijk’ blijven? Op de Nederlandse televisie is de afgelopen weken aandacht voor dit thema geweest. Hoogleraar Andrea Maier heeft onder andere in Jinek en in Tijd voor Max gesproken over een onderzoek dat is gedaan met het stofje NMN.

Verder lezen
Chlorella van Nederlandse bodem; groener wordt het niet
Peter van Hogerhuis

Een klein plantje met een grote toekomst: zo ziet de Europese Commissie de alg. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie vindt dat industrieën algen veel meer moeten benutten. Daarom moeten lidstaten ruimte maken in hun wateren voor algenkweek en gaat de Commissie samen met verschillende sectoren bekijken hoe de algenindustrie kan worden gestimuleerd (bron: Trouw)

Verder lezen
Registreer of log in als professional om de (wetenschappelijke) artikelen te lezen.

Volg ons op social media en blijf op de
hoogte van de laatste ontwikkelingen